Sommar, höst, vinter och vår – här uppe i norden kan alla årstider vara regniga och våta. Det måste vi leva med, stora som små, men “det finns inget dåligt väder, bara dåliga kläder”.

Oavsett om det är i lekparken, skolan, skogen, trädgården eller på stan, så ligger det vattenpölar överallt. Och det finns ju inget bättre och mera frestande för ett barn än att hoppa och leka i vatten. Det ska de också ha lov att göra, men det blir både roligare och mer behagligt med ett par gummistövlar på fötterna.

En bra passform

Om ditt barn också älskar regn och speciellt vattenpölar, så er gummistövlar ett måste. Barngummistövlar kan fås i många olika varianter. Du hittar dem i alla regnbågens färger. Det finns helt simpla, enfärgade gummistövlar i neutrala färger, och det finns några med hela färgpaletten, och många har reflexdetaljer, så barnet kan ses ute i trafiken i mörkret. Se här om du vill hitta fina stövlar i små storlekar.

 

Termostövlar

När det är kallt, kan du välja att ge barnet ett par tjocka sockor på i gummistövlarna, eller så kan du välja ett par gummistövlar med foder. I fodrade gummistövlar innersulorna som regel inte tas ut, och de kan klara temperaturer ner till -5 – 7 grader. Det betyder att de kan ersätta vinterstövlarna de dagar när det inte är helt så kallt.

 

Är de gjorda av gummi?

Gummistøvler kan vara gjorda av flera slags material. Många är dock gjorda av naturgummi. Naturgummi (latex) tappas ur stora kautsjukträd (eller gummiträd), som växer i plantager i troperna. En av fördelarna med naturgummi är att det andas bättre än syntetisk gummi. Naturgummi är mycket slitstarkt och kan klara det svenska vädret. I gengäld är det dyrare än andra material. Gummistövlar till barn kan också vara av termoplast, som också är vattentätt, och ett lättare material än naturgummi, men andas inte lika bra.

 

Sköt om stövlarna

Väljer du ett par gummistövlar af naturgummi, förlänger du deras levnadstid, om du sköter dem korrekt. Om du smörjer in stövlarna med brun såpa, hålls gummit smidigt, så det inte spricker. Naturgummi innehåller nämligen oljor, som långsamt avdunstar, därför är det också viktigt att inte låta stövlarna torka vid hög värme (t.ex. vid ett element), men istället bara låta dem lufttorka.

 

Våga köpa sneakers på nätet

Gummistövlar till barn är ju vattentäta, och det är härligt, när vattnet ska hållas ute. Men det betyder også, att vatten inuti har svårt att slippa ut. Gummistövlar av naturgummi andas ju bättre än de av andra material, men aktiva barn kan ändå få svettiga fötter i stövlarna. Därför är det en god idé att använda strumpor som är svettransporterande som t.ex. strumpor av ull eller polyester. Bomullsstrumpor håller kvar svett och fukt och blir våta.

 

0 Comments

You can be the first one to leave a comment.

Leave a Comment