Idag finns inte många svenskar som är obekanta med konceptet hållbarhet. Att tänka ”hållbart” har gått från en trend till en livsstil, det handlar om allt från att ändra sättet man gör resor i sin vardag till att se över sina matvanor, välja ekologiska produkter och minska svinn. Miljövänliga alternativ har länge varit tillgängliga på flera områden som mat, olika typer av papper, kosmetik och snittblommor men har modevärlden hamnat på efterkälken? Kanske är det upp till oss konsumenter att se över vårt användande för att slå ett slag för planeten? Vi reder ut några typer av hållbar shopping.

Återanvänd blir en trend

Genomsnittssvensken köper ungefär 13 kilo kläder per år, samtidigt slängs cirka åtta kilo och endast två kilo återvinns i form av second hand försäljning eller som material till nya plagg. Att ändra det egna konsumtionsmönstret är ett enkelt sätt att vara snäll mot miljön men också den egna plånboken. Att hyra, istället för att köpa, de gånger man behöver ett särskilt plagg är en väg att gå. Man kan också handla begagnat, något som blivit mycket enklare med hjälp av olika appar och webbsidor. Att handla miljövänligt och hållbart mode behöver dock inte innebära att man inte kan handla kläder från sina favoritbutiker. Flera stora klädföretag erbjuder idag delar av sitt sortiment tillverkade i miljövänliga material.

Material och miljö

Tänk på att handla kläder som håller i längden och som du vill bära om och om igen, skjortmakarna står för kvalitet, har mycket information och många tips för skjortälskaren. Vill du handla en miljövänlig skjorta ska du tänka på materialet, skjortor i lin eller ekologisk bomull är bra val men tänk på att ta reda på hur tyget framställs, ekologisk bomull och många andra material genomgår ofta en process med mycket starka och miljöfarliga kemikalier innan den färdiga produkten når saluhyllan. Fundera också på vad du kommer använda plagget till och anpassa material efter det, idag finns ett brett sortiment av ändamålsenliga produkter så du slipper klippa gräset i vita chinos.

 

0 Comments

You can be the first one to leave a comment.

Leave a Comment