Kashmir är en textil som tillverkas av underullen från pashminagetter, tamgetter som lever i kallt klimat. Det som särskiljer denna ull från annan ull är att den är mycket mjuk och lätt, vilket gör den till ett eftertraktat material att använda i tröjor, sjalar, kostymer, skjortor och andra plagg. Sitt namn har kashmiren fått efter regionen Kashmir i norra Indien, där getterna bland annat har sin hemvist.

Den fina ullen har en flera tusen år lång historia, då kashmir har tillverkats som textil i Mongoliet, Nepal och Kashmir i tusentals år. Kashmirindustrin anses ha grundats redan på 1400-talet, av den dåvarande regenten i Kashmir, Zain-ul-Abidin. Materialet kom till Europa och den västerländska världen i skiftet mellan 1700-talet och 1800-talet, då generalen över den franska militära kampanjen i Egypten skickade en sjal av kashmir till Paris. Sjalen ska ha skapat omedelbar uppståndelse, och planer började genast göras upp gällande att starta tillverkning av produkten i Frankrike.iStock_000026898318_Small

Idag är Italien, Skottland, England och Japan de ledande tillverkarna av kashmirull. Trots att industrin har utvecklats och expanderat sedan 1400-talet är kashmir fortfarande ett exklusivt material, vilket gör att prislapparna på plagg gjorda av denna mjuka ull är höga. Att köpa en kashmirtröja är därför något av en investering, men det är en investering som mycket få ångrar. Detta eftersom kashmir är ett mycket mångsidigt material, som fungerar under alla årets årstider. Det beror på att ullen anpassar sig efter bärarens kroppstemperatur, och alltså fungerar en kall vinterdag lika väl som en solig vårdag eller en lite kylig sommarkväll. Du hittar kashmirplagg för alla dessa tillfällen och mer på life-is.se. För att få ut så mycket som möjligt av de pengar man investerade i sitt kashmirplagg bör man dock vårda det på rätt sätt, för att det ska hålla i många år framöver. Det gör man bland annat genom att vädra plagget ofta. Ull är ett material som mår bra av vädring, och ibland räcker det med vädring där andra plagg hade behövt tvättas. Tvätta därför så sällan som möjligt, så sparar du på ditt kashmirplagg. Ibland behöver dock även en kashmirtröja tvättas, och då är det viktigt att du använder ett tvättmedel som är särskilt anpassat för kashmir.

 

0 Comments

You can be the first one to leave a comment.

Leave a Comment