Det är få kontor i Sverige som har en så strikt klädkod att den kräver kostym och slips till vardags, men det betyder oftast inte att man kan komma till jobbet klädd hur som helst. Ett vanligt sätt att beskriva den något ledigare men ändå professionella klädsel som är vanlig i affärssammanhang och på kontor är det engelska uttrycket ”business casual”. Klädkoden ”business casual” innebär vissa riktlinjer som man bör följa med sin klädsel, men ger betydligt mer utrymme till personlig smak och stil än formell business-klädsel.iStock_000065840143_Small

För män innebär business casual ofta en skjorta med krage, precis som i mer formell business-klädsel. Skillnaden är dock att man inte bär slips till business casual, och att man inte behöver ha en hel matchande kostym – det går till exempel bra att ha en blazer eller kavaj med byxor i en annan färg. Passande byxor är till exempel chinos eller kostymbyxor. Jeans kan också gå bra i vissa sammanhang, men det är inte självklart. Om man väljer jeans bör de vara hela, och gärna mörka. Pikétröjor är ett annat exempel på ett plagg som kan fungera för business casual i mindre formella sammanhang. När det gäller skor går det mesta bra, men man bör undvika rena fritidsskor som sneakers eller sandaler.

Kvinnor har som så ofta annars fler alternativ än män, eftersom de också kan välja en klänning eller kjol. Det man bör ha i åtanke är dock att kjolen eller klänningen inte ska vara för kort; ett riktmärke brukar vara att den inte ska vara kortare än till knäna. Ledorden är ”propert”, ”välsittande” och ”neutralt”, och det skadar inte att också satsa på ”elegant”. Det betyder till exempel att man bör hålla sig till relativt neutrala färger, som beige, grå och mörkblått, och att de smycken man väljer bör vara diskreta och inte dra till sig för mycket uppmärksamhet.

Förutom kläderna kan något som hjälper en att ge ett professionellt intryck vara ett bra headset. Ett headset ser inte bara proffsigt ut, utan kan också bidra till att effektivisera din arbetsdag betydligt, särskilt om du tillbringar mycket tid på telefon, eftersom du får dina händer fria. Du hittar headset som passar alla stilar på Jabra.se.

 

0 Comments

You can be the first one to leave a comment.

Leave a Comment