Mode och hundar går hand-i-hand. Det gäller allt från vilken ras man väljer till hundbäddar, leksaker, kläder för både hund & människa samt hur man tränar, uppfostrar och tar hand om sin hund.

Inte minst har hundar i spelfilmer, som blir så kallade kioskvältare, påverkan på vilken ras man väljer att ta hem som en ny familjemedlem – trots att rasen kanske inte passar vare sig familjens profil eller hundvana. Det gäller raserna; dalmatiner efter filmen om Pongo och de 101 dalmatinervalparna, Lassie en collie, sankt bernhardshunden Båtsman, Tjorvens hund

 

Populäraste raserna i Sverige
Till de vanligaste tio hundraserna i Sverige hör: Labrador retriever, Jämthund, Golden retriever, Tysk schäfer, långhårig Chihuahua, Shetland Sheepdog, Cocker Spaniel, Cavaljier King Charles, Border Collie och korthårig Chihuahua.

Så ser listan ut då man ser till Sverige som helhet. En annorlunda bild får vi om vi ser till populariteten per län. I Jämtland är jämthunden mest populär medan man i Enköping föredrar schäfer och i Mörbylånga är det mest populära valet en border collie.

 

Hundarna – våra barn
Djurägare tenderar att se sina hundar, men även andra små husdjur som sina barn. Högt älskade familjemedlemmar.

Two black Labrador Retriever puppies sitting on beach, rear view

 

Saker istället för tid
Marknaden för accessoarer till hundar kom att bli populär efter det att Paris Hiltons lilla chihuahua Tinkerbell blev stilikon. Dels blev rasen i sig omåttligt populär och dels växte sortimentet av accessoarer lavinartat. Nu för tiden kan man köpa bling-bling även till de större raserna. Glitter och glamour äger. Man köper kläder även till hundar som har päls och inte behöver det. För många hundägare kan det handla om att de är medvetna om att de inte ger sin hund tillräckligt med tid, då blir konsumtionen av accessoarer ett sätt att mildra sitt dåliga samvete. Erica Winberg, som är säljare hos en av de större grossisterna för husdjurstillbehör, reflekterar över det faktum att de hundägare som tränar sina hundar och lägger ner mycket tid på dem inte tillhör den nischen av kunder.

 

Trender även inom uppfostran
En trend som fortfarande råder är det nya sättet att uppfostra sina hundar, för de som faktiskt gör det, är positiv förstärkning då hunden gör något bra, istället för att bestraffa det som är mindre bra. Hundar tycker om att bli utmanade att lösa problem, då mår de som bäst.

 

0 Comments

You can be the first one to leave a comment.

Leave a Comment