Under den våren 2015 har det rasat en debatt om utseendefixeringen inom hästsporten. Den som startade debatten var hästsportsjournalisten Ulrika Fåhraeus. Hon menar att unga tjejer som rider hetsas att fokusera på utseende. Tjejerna driver egna bloggar om hästsport. Det handlar om tusentals bloggar, en del förekommer på hästsajter. Fast innehållet handlar inte om häst och hästsport. Det är högst utseendefixerat då de tipsar om ”läppglans, solglasögon och en tröja nerhasad över en bar axel”. Likaså att det tjatas om prylar och plagg som kostar flera tusen kronor. Nu handlar det här om flickor som är i tioårsåldern. Därmed sexualiserar de sig kan på så sätt bli föremål för intresse av pedofiler och i en förlängning kan de bli pedofiloffer, enligt Ulrika Fåhraeus.

 

Utseendehets
Ulrika Fåhraeus ville lyfta frågan då hon tröttnat på utseendehetsen som unga ridande tjejer utsätts för i dag. Det är inte själva bloggandet hon kritiserar utan innehållet. Fåhraeus skrev också att ”sporten har blivit en modeparad”. Hon efterlyser föräldraansvar.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Opposition
Inte helt oväntat fick hennes debattartikel en kraftig motreaktion. Tävlingsryttaren Kristina Warg svarade med ett eget inlägg. Warg menade att det handlar mer handlar om ett samhällsproblem. Vidare anklagade hon Fåhraeus för att endast rikta sin kritik mot bloggarna som blev stötta av kritiken.

 

Föräldraansvar
Att de blev ledsna är förståeligt, fast här behöver föräldrar kliva in och ta ansvar. Det är inte OK menar Fåhraeus att marknadskrafterna får dominera även i stallen. Här om någonstans borde tjejerna slippa ifrån utseendefixeringen. Föräldrarna skulle kunna sätta stopp för att deras barn ska få gratisprylar från företag som endast har till syfte att exploatera dem. Framförallt behöver föräldrar informeras om risker som är förknippade med hur deras flickor exponerar sig på bloggar. Framförallt kan man tycka att bloggar om hästsport ska handla om hästar, ridning och tillbehör möjligen – fast inte om smink. Kanske behöver föräldrar faktiskt censurera sina döttrars blogginlägg så att inte rovdjur som pedofiler kan få njutning och stimulans från de naiva unga bloggarna. Kläderna de bär i sstalle bör i första hand vara funktionella.

 

Prylintensiv sport
Kristina Warg bekräftar att ridning är en sport som använder väldigt mycket prylar och utrustning och att det är mycket fokus på det. Det förekommer naturligtvis även trender och ett alldeles eget klädmode i hästkretsar. Stora modehus som Hermès, som har sina rötter inom hästsporten, lanserar nya kollektioner från en säsong till en annan. Klädkedjor som ZARA och Mango samt även modehusen Burberry och Gucci, lanserar plagg och accessoarer som inspirerats av hästsporten. Alldeles särskilt designern Mary Wing To.

 

0 Comments

You can be the first one to leave a comment.

Leave a Comment