När man studerar modevetenskap studerar man också modets historia. Genom det historiska modet kan man få en uppfattning om de ideal, den moral och de värderingar som rådde under en viss tidsperiod, och dessa syns allra tydligast om man tittar på underkläderna. För att vara mer specifik, kvinnornas underkläder, för även om männens underkläder till viss del har varierat efter tidsepokernas kroppsideal är det ingenting i jämförelse med hur kvinnornas kroppar har byggts ut, stöttats upp, plattats till, dragits isär eller på andra sätt formats för att se ut på alla tänkbara sätt förutom så som en kvinnokropp ser ut.LeRayonnantNouveauCorset1902

Det finns mycket få underkläder bevarade från medeltiden idag, och inga alls från tidigare perioder. Men av de som finns har man lyckats utröna att män bar en skjorta närmast kroppen, och kvinnor en längre motsvarighet som kallades särk. Detta var den typ av underkläder man bar under flera hundra år. Det var först i början av 1800-talet som män började bära något som liknar dagens kalsonger, och kvinnorna började skydda sina underliv och lår med underbyxor några årtionden senare.

Den typ av underkläder som beskrivs ovan bars dock av praktiska skäl, för att skydda kläderna mot svett och andra kroppsvätskor och för att värma sig om vintern. De underkläder som bars av estetiska skäl har upplevt stor förändring, inte bara på grund av tidens kroppsideal utan också i takt med att den tekniska skräddarkonsten har utvecklats och nya material tillkommit. Denna utveckling började på 1500-talet, då man inspirerades av det spanska hovets konformade, stela överkroppar. På det spanska hovet bar man även styva kjolar, som stod ut från kroppen. Så började användningen av snörliv, korsetter, krinoliner och slutligen bh:n, som uppfanns under 1900-talet.

Med tanke på att vi bara visar upp oss i våra underkläder i sovrummet, inför en enda person (eller ingen alls) kan det tyckas konstigt hur mycket energi som läggs ner på att skapa estetiskt tilltalande underkläder. Att man strävar efter att skapa underkläder med hög komfort är dock inte märkligt, eftersom många sover i sina underkläder. Då är det viktigt att ha både bekväma underkläder och en bekväm säng. Du hittar ett stort utbud av sängar på Sleepo.se.

 

0 Comments

You can be the first one to leave a comment.

Leave a Comment