Är du bjuden på en finare fest och funderar på vad du ska ha på dig? Många större tillställningar som bröllop, banketter och baler har en angiven klädkod i inbjudan. Klädkoden är tänkt att hjälpa gästerna och se till att ingen är för upp- eller nedklädd. Men termer som kavaj, mörk kostym och högtidsdräkt kan skapa osäkerhet och förvirring hos den oinvigde. För att göra det ännu knepigare så har det genom åren tillkommit hemmasnickrade klädkoder som ”festlig” eller ”cocktail”. Här benar vi ut hur du kan klä dig för att känna dig bekväm på festen.

När behövs det en klädkod?

Klädkoder är till för att hjälpa festdeltagarna att känna sig bekväma och för att få rätt stämning på festen. Men när bör man ange en klädkod? Till en del evenemang brukar man undvika klädkoder. Helt enkelt för att inte sätta en ekonomisk press på de som ska delta. Studentbalen blir alltmer påkostad och många upplever en press att specialsy vackra aftonklänningar och köpa dyra frackar. Till ett bröllop däremot är klädkoden en stor hjälp för gästerna och vid stora tillställningar som Nobelfesten är en klädkod självskriven. Naturligtvis är det upp till festarrangören att avgöra klädkoden. Ett generellt tips är dock att hålla sig till de traditionella klädkoderna och undvika egna påfund för att undvika stress och förvirring hos gästerna.

Vad betyder de traditionella klädkoderna?

Om det står ”kavaj” i inbjudan innebär det en avslappnad festklädsel. Här kan du satsat på en kostym i valfri färg. Kvinnor kan bära en byxdress, eller en knälång klänning eller kjol. Mörk kostym är snäppet finare än kavaj. En man förväntas bära en mörk kostym med slips eller fluga. Traditionellt innebär koden att kvinnor är klädda i en festfin klänning eller kjol. Denna får inte gå över knäet men ska inte vara en lång galaklänning. ”Frack” är den högtidligaste festklädseln där männen bär frack och kvinnorna en golvlång klänning eller kjol. ”Smoking” är en lite mer avslappnad variant av frack. För kvinnor innebär ”smoking” en uppklädd klänning som går minst till knäna. ”Högtidsdräkt” innebär folkdräkt, uniform eller ämbetsdräkt.

 

0 Comments

You can be the first one to leave a comment.

Leave a Comment