Bröllopsmodet, framförallt syftandes på trenderna gällande brudklänningar, har på många sätt speglat de modetrender som man har kunnat se i samhället i övrigt. Samtidigt är bröllopsmodet i en kategori för sig, då det handlar om kläder man ska bära en enda gång i livet, och som ska vara särskilt extravaganta och minnesvärda.

Skriftliga beskrivningar av vad bruden bar på sitt bröllop finns först från medeltiden. Innan dess kan vi alltså inte vara säkra på hur brudklänningarna såg ut. Vi vet däremot att det är under medeltiden, och under katolicismen, som bruket av brudkronan uppstår, som en följd av att man dyrkade jungfrun Maria. Brudkronan var en symbol för brudens renhet, och fick bara bäras av brudar som var oskulder. Vad gäller resten av kläderna bar man på medeltiden det man hade råd med, och tillverkade kläderna själva. Självklart bar man också så många smycken och så mycket guld man hade råd med, vilket tjänade två syften: dels var det ett tecken på kvinnans stånd, dels trodde man att juvelerna skyddade mot brudklänningen, som man trodde besatt magiska krafter.Woman's_Two-piece_Dress_(Wedding)_LACMA_M.70.90a-b

Det som levde kvar till senare tid var just önskan att visa sitt välstånd på bröllopsdagen i form av praktfulla kläder. Under 1700-talet och 1800-talet innebar detta ofta, i allmogestånden, att man bar den regionala högtidsdräkten. Det var alltså inte fråga om en vit brudklänning på den tiden, även om det förekom att brudar i adeln bar vita klänningar. De bar dock även brudklänningar i andra färger – det handlade mest om att klänningen skulle stå ut från de grå plagg man ofta bar till vardags.

Den idag klassiska, vita brudkänningen introducerades i Sverige från Frankrike i början av 1800-talet, och då bara i de allra rikaste kretsarna. Färgen blev dock snabbt populär som brudklänning eftersom den symboliserade oskuldsfullhet, en egenskap som ju varit önskvärd hos brudar sedan medeltiden… Mot slutet av 1800-talet hade även allmogen adopterat den nya trenden från samhällets övre skikt, och sedan dess har vitt varit den självklara färgen för de flesta brudar.

Något som inte har förändrats mycket genom historien är dock att det är vanligast med bröllop på sommaren. En perfekt avslutning på ett sommarbröllop är en mottagning med familj och vänner i ens egen trädgård. Det gäller bara att man har tillräckligt med bord och stolar för alla. Du hittar utemöbler för både bröllop och vardag på Buildor.se.

 

0 Comments

You can be the first one to leave a comment.

Leave a Comment