Även om modet konstant har förändrats genom århundradena, började förändringarna i modet att gå allt snabbare under 1900-talet. Kanske kan 1920-talet anses som starten på detta föränderliga mode. På 1920-talet skedde nämligen flera mer eller mindre revolutionära förändringar, framförallt i kvinnomodet, som man inte sett tidigare i historien. Det var också under perioden efter första världskriget som många moden som varit trendiga under mycket lång tid plötsligt inte längre var det.

En stor förändring var till exempel modets silhuett. Från att kvinnornas klänningar under flera århundraden hade formats till att sticka ut på olika ställen och in på andra med hjälp av turnyrer, krinoliner och korsetter, blev nu klänningen ett rakt, mer eller mindre formlöst rör, som hängde löst på kroppen. Fokus skiftade från midjan till höfterna, vilket skapade en ganska androgyn och slank silhuett. En annan tydlig förändring var att kjolarna blev kortare. I början av 20-talet nådde de fortfarande en bra bit nedanför knäna, men år 1925 sågs knäet för första gången.Ankellång_aftonklänning,_rak_modell_med_axelband_av_glaspärlor_och_strass_-_Hallwylska_museet_-_89257.tif

Mångas uppfattning om 1920-talsmodet kommer från den så kallade ”flappern”, med fransig knäkort klänning, hårband runt pannan, långa pärlhalsband, och fjäder i håret. Dessa flappers förknippades också med en särskild livsstil och med beteenden som tidigare varit förbehållna män, till exempel att röka cigaretter och att festa nätterna igenom. Deras livsstil, att leva för dagen och bejaka livet, var en slags reaktion mot svårigheterna under de föregående krigsåren. Det hände till och med att flappers bar herrkostymer, med kort bakåtkammat hår. För herrarna i sällskap med flappers gällde under samma period kostym, pressade byxor, prydligt hår och ibland till och med smink i ansiktet.

En annan förändring som skedde i modet under 1920-talet var att det för första gången i den västerländska historien blev förknippat med status och rikedom att vara solbränd, istället för blek. Det blev trendigt att vara solbränd när Coco Chanel år 1923 kom hem från en medelhavskryssning med solbränna.

Precis som våra kläder genom historien har genomgått förändringar, har också våra rum och hem bytt kläder i form av olika tapeter. Mode har nämligen gått i inredning såväl som i kläder. Idag är en allt mer växande trend fototapeter, och det är inte svårt att förstå varför fototapeter har blivit populära, då man kan skapa en fondtapet av nästan vilken bild man vill. Du kan enkelt beställa fototapeter på Photowall.se.

 

0 Comments

You can be the first one to leave a comment.

Leave a Comment